اهرم شهری واقع در استان بوشهر و مرکز شهرستان تنگستان با جمعیتی بالغ بر ۱۵۱۹۸نفر است. شهر اهرم در فاصله ۵۵کیلومتری جنوب شرق بوشهر واقع است. اهرم ۴۵۰ هزار اصله نخل دارد. شمار زیاد نخلستان ها جلوه زیبایی را به این شهر می بخشد. دکتر سید جعفر حمیدی درباره وجه تسمیه اهرم در کتاب خود آورده است: بعید نیست که اهرم تحریف شده ارم به معنای باغ بهشت و دلیل آن وجود باغ های مرکبات و چشمه های فراوان در اطراف آن مخصوصاً در خائیز در چند کیلومتری اهرم که مرکبات مخصوصاً نارنگی و لیموترش آن معروف و به قول فارسنامه ناصری در خوبی مشهور است.
مادام دیولا فوا جهانگرد فرانسوی در سال ۱۸۸۱ همراه با همسرش مهندس مارسل دیولا فوا از فرانسه و از طریق ترکیه و قفقاز به ایران آمد و پس از طی سفر طولانی خود از قفقاز در شمال به سوی جنوب (خلیج فارس) حرکت کرد او در سفرنامه خود از قریه اهرم نام برده و او می گوید پس از گذشت از راه های صعب العبور دره ها و کوه های ترسناک به همراه شوهرمارسل ازدور نخلستان ها را دیدم و پس از سه ساعت به دهکده ی قشنگ اهرم رسیدیم(البته اکنون اهرم به شهری بزرگ تبدیل شده است). اهرم در زمان قیام دلیران تنگستان و مردم جنوب بر علیه دولت انگلستان به عنوان پایگاه قیام و نیز محل نگهداری اسیران انگلیسی بود.
این شهر به صورت یک شهر پایکوهی در کنار کوههای گچ ترش از رشته کوه های زاگرس قرارگرفته است.
شهر با یک شیب ملایم از شرق به غرب کشیده شده و به نظر میرسد مقر این شهر بر روی یک مخروطه افکنه که ناشی از رود است قرار دارد. وجود این مخروطه افکنه خاک مناسب و آب های زیرزمینی فراوان را برای این شهر به همراه آورده است.
شهرداری اهرم در سال ۱۳۴۵ خورشیدی افتتاح گردید؛ و بر این اساس اولین نهاد اجرایی شهری که زیر نظر شهردار اداره میشد مانند سایر مناطق شهری در ایران در اهرم نیز راه اندازی شد. قبل از تأ سیس شهرداری در اهرم، کلیه امور بدون مداخله دولت و عموماً توسط خود مردم صورت می گرفته است.
درمورد تاریخ پیدایش اهرم و نواحی اطراف آن اطلاعات دقیق وجود ندارد. آنچه در این خصوص وجود دارد علائم و آثاری است که در غرب اهرم وجود دارد. یافت شدن اشیا قدیمی مانند، آجر، سفال حاکی از این است که در زمان های گذشته این ناحیه فوق العاده آباد و پر رونق بوده است.
از جمله آثار مربوط به دوره ایلامیها در استان بوشهر، تپه باستانی «گل پختی» است که در حدود یک کیلومتری غرب شهر اهرم و در کنار جاده کمربندی اهرم – برازجان واقع شده است. بر اساس مطالعات اولیه صورت گرفته، قدمت استقرار در تپه گل پختی به هزاره دوم قبل از میلاد بر میگردد .
دبستان نوشیروان اولین مدرسه در شهرستان تنگستان و اهرم است که به سبک امروزی (سواد رسمی) بر اساس مدیر محوری زیر نظر اداره معارف و اوقاف بنادر و جزایر خلیج فارس و در زمانی که سید محمد فرزان رئیس فرهنگ بوشهر بود، در سال ۱۳۱۰ خور شیدی برابر با سال ۱۹۳۱ میلادی در شهر اهرم مرکز شهر ستان تا سیس و افتتاح گردید. در زمان شروع به کار، کلیه کارهای مدر سه برعهده سه نفر بود: عبدالحمید حاجیانی (مدیرآموزگار)، محمد فرزان (آموزگار) و سید ابوالقا سم فرزاته (خدمتگزار) . در این مدرسه، ۳۵ نفر دانش آموز در چهار کلاس در یک خانه استیجاری متعلق به مرحوم سید علی امین در اهرم به تحصیل مشغول شدند
جاذبه های طبیعی
نخلستان ها
چشمه ها
الف- چشمه آبگرم اهرم
ب- چشمه آب گرم میر احمد
ج- چشمه آب درمانی قوچرک
کوه بیرمی
آسیابه ای آبی
تلمبه های بادی
سد باهوش
تونل اهرم- فراشبند (تونل پیامبر اعظم (ص))
مهمترین منابع آبهای سطحی این شهر رود اهرم میباشد که از کوه های سیاه و مور تلخی واقع در بوشکان و خورموج سرچشمه می گیرد و از دوشاخه اصلی بنام رود باهوش و رود شیرین تشکیل شده و سپس وارد اراضی دشت اهرم می شود. در حال حاضر از آب این دور برای آبیاری مزارع مسیر رود دشت اهرم استفاده می شود و امکان توسعه بهره برداری از طریق بند مخزنی نیز وجود دارد. سد انحرافی اهرم بر روی رود باهوش احداث شده است.
مهمترین منابع آب های زیرزمینی شهرستان تنگستان در دشت اهرم قرار دارد که دارای آبدهی نسبتاً خوبی می باشد. البته با کنترل سیلاب ها میتوان کمک مؤثری به منابع آب های زیرزمینی منطقه نمود.
در سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ جمعیت شهر اهرم به ۱۵۱۹۸ نفر رسیده است.
کل مساحت محدوده شهر اهرم ۷۴۲۷۵ هکتار است. با توجه به جمعیت ۱۲۳۳۹ نفری این شهر در سال، ۱۳۸۵ تراکم جمعیتی ناخالص آن حدود ۱۶۶۱ نفر در هکتار است.
در شهرستان تنگستان بیشترین تعداد نخیلات مربوط به شهر اهرم است که عمدتاً در اطراف این شهر قرار دارد. « در شهر اهرم و اطراف آن هم اکنون نخلستان های وسیعی وجود دارد. مساحت تقریبی این نخلستان ها برابر با ۲۳۰۰ هکتار شامل ۳۷۹۵۰۰ ا صله نخل است که در وضع موجود در حدود یکصد و یک و نیم هکتار آن در درون محدوده شهر می باشد .
مهمترین نوع خرمای شهر اهرم « کبکاب » است که به دلیل مرغوبیت خاص آن دارای شهرت جهانی است.
مساجد در اهرم
زیارتگاه ها
امامزاده زین الشهداء
شاهزاده ابراهیم و اسماعیل
امامزاده جعفر
حسینیه ها